Количка

0 артикула

Кое пази зъбите здрави при бременност?

Дата: 2012-12-02

Бременността е деликатно състояние на физични и физиологични промени в организма на жената. Най-сериозната промяна е резултат от увеличените нива на хормоните прогестерон и естроген. Понякога количествата им могат да достигнат десет пъти над нормата. В резултат от това настъпват промени в кръвоносните съдове на венците, стимулира се развитието на микроорганизмите, които причиняват гингивално възпаление, имунната система започва да работи по различен начин и се променя реакцията спрямо тези микроорганизми. Като следствие от всичко това много често по време на бременността се развива гингивит. Не бива обаче да се приема, че бременността причинява това възпаление. Основната причина е в липсата на адекватна устна хигиена, както и на предварително съществуващо възпаление. Често венците на бременната се подуват и започват лесно да кървят. Това са признаците за гингивално възпаление. Има сведения, че освен за дискомфорта на бременната, ако това възпаление се задълбочава, може да бъде една от причините за преждевременно раждане и за ниско тегло на новороденото. Гингивитът на бременната започва още във втория месец, но достига върховото си развитие към осмия. Не засяга подлежащите тъкани и постепенно отшумява след раждането. За да се избегне, трябват само няколко прости неща, които обаче трябва да се прилагат стриктно и да останат като навик за цял живот. Най-важното е два пъти дневно почистване на зъбите с четка и паста. Трябва да се използва четка със средно твърди косми и паста с флуорно съдържание.

Продължителността на четкане не трябва да е по-малка от 3 минути на всяко четкане и успоредно с почистване на зъбите да се прави и масаж на венците. Да се използват  разтвори за уста след измиването. Тези, които съдържат алкохол, не се препоръчват за бременни, въпреки че не е категорично доказана вредата им. Веднъж дневно трябва да се ползватконци за почистване на страничните зъбни повърхности. Трябва да се почиства и езикът. Ако възпалението е по-тежко, налага се посещение при лекар по дентална медицина за професионална орална хигиена. Няма пречки това да стане във всеки период от бременността, но най-добре е да бъде във второто тримесечие.

Друго заболяване в този период е т.нар. пиогенна гранулома на бременността. Това е локализираносилно подуване на венците, което лесно кърви. Основната причина за тази разновидност на гингивита е отново лошата орална хигиена, но тук има и други участници като травма, вируси, промените в кръвоносните съдове, хормоните. След раждането постепенно изчезва.

Друго възможно усложнение на бременността е развитието на кариес и зъбни ерозии.

Напълно остарял мит е твърдението от миналото, че всяка бременност унищожава по един зъб или че детето извлича калция от зъбите на майката и те рухват. Това не се случва. Ако бременната не приема нужните количества калций, те не могат да се извлекат от нейните зъби, но затова пък зъбите на детето са с недостатъчна минерализация и ще бъдат много по-лесно атакувани от кариозния процес. Ще пострада детето, а не майката. Факт е обаче, че по време на бременността има повишено количество рискови фактори за развитие на кариес. Основната причина и тук е в некачествената устна хигиена. Друг реален рисков фактор са гаденето и повръщането. Това силно повишава киселинността в устата. Киселините са тези, които деминерализират зъбите и довеждат при лоша орална хигиена до кариес, а в големи количества дори и при добра хигиена - до ерозия на емайла. И тук спасението е изплакването с вода след всяко повръщане и гадене. Препоръчва се и плакнене с разтвор на сода бикарбонат за неутрализиране на киселината. Разтваря се една супена лъжица сода бикарбонат в една чаена чаша вода. Друг рисков фактор са промененият вкус на бременната и повишеното желание за кисели храни. Има случаи на разрушаване на целия емайл в резултат от честа консумация на лимони.

Храненето е другият важен момент - по-малко въглехидрати, повече плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба.

Друг мит е страхът от посещение на дентален кабинет. В идеалния вариант жената, която е решила да има дете, трябва да излекува всички орални проблеми предварително. Ако това не стане, още с установяване на бременността трябва да се направи посещение при лекар по дентална медицина. Всичко и по всяко време може да се лекува по време на бременността, но най-добрият период е второто тримесечие. Дори рентгенови снимки може да се направят при спешност със специално покритие с оловна престилка.

И накрая бременността е най-доброто време за жената да се обучи за начина на хранене и орални грижи за новороденото, за което трябва да се обърне към лекар по детска дентална медицина.

 

Нови Продукти

Новини