Количка

0 артикула

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА УСТНАТА ХИГИЕНА

Зъбен кариес

Дата: 2014-05-26

Навярно всеки човек поне веднъж в живота си е имал кариес или е чувал от своя зъболекар. Но дали е тази информация е достатъчна за Вас?

1.Образуване на кариеси: плака и разваляне на зъбите

Кариесите представляват “малка дупчица”, която се появява в зъба. Една от най-честите причини за появата на кариеси е плаката – лепкави бактерии, образуващи тънък слой върху повърхността на зъба. Именно за да премахнат плаката, хората ежедневно мият зъбите си и ги почистват с конец. Плакообразуващите бактерии отделят киселини, които разрушават зъбния емайл. Емайлът защитава зъбите и без него по-лесно се образуват кариеси.
Появата на кариеси обикновено засяга три участъка:

- Дъвкателната повърхност на зъбите. Появата на кариеси в тази област често се наблюдава при децата, които при миене на зъбите обикновено пропускат разстоянието между тях и областта около основата на зъба. Точно на тази места се натрупва плака.

- Пространството между зъбите. В този случай плаката се образува в участъците, до които четката за зъби достига по-трудно. Ето защо, ако не използвате конец и не почиствате междузъбното пространство редовно, това може да доведе до поява на кариес.

- Кореновата повърхност на зъбите. Ако в миналото са Ви отстранили костна тъкан от зъба или сте имали проблеми с рецесия на венците, е възможно да се появи кариес на кореновата повърхност на зъба. Ако с напредване на възрастта венците Ви започнат да се оголват, има по-голяма вероятност да се появи кариес в тази област.

2. Какво можете да направите, за да предотвратите появата на кариеси?

За щастие съществуват най-различни начини за предотвратяване появата на кариеси. Следните препоръки ще ви бъдат от полза:

- Мийте си зъбите два пъти на ден;

- Пастата за зъби и водата за уста съдържащи флуорид също помагат да се избегне появата на кариеси;

- Когато почиствате зъбите, не пропускайте пространството между тях и ежедневно използвайте конец за зъби. По този начин ще премахнете чостатъците от храна и плаката.

- Придържайте се към здравословното хранете;

- Редовно си записвайте час при зъболекаря за профилактични прегледи и почистване на зъбния камък.

3.Колко често да ходите на зъболекар, за да не ви се появяват кариеси?

Препоръчително е да посещавате Вашият зъболекар поне два пъти в годината. По време на профилактичния преглед ще стане ясно дали имате проблеми със зъбите и венците, необходимо ли е почистване на зъбен камък или ще трябва да си направите панорамна снимка.

http://reviewfordentists.com/article-162/cavities-in-your-teeth

Нови Продукти

Новини