Количка

0 артикула

Дентална фобия: причини и лечение

Дата: 2014-06-05


Някои хора изпитват страх при мисълта, че трябва да отидат на зъболекар. Повечето стоматологични процедури са безболезнени, но самият факт, че човек е на зъболекар, причинява дискомфорт и дори стрес. Хората, които страдат от дентална фобия се ужасяват  от самата мисъл, че имат записан час при зъболекаря. Те могат да си измислят всевъзможни извинения, за да го пропуснат. Страхът в определени ситуации е нещо нормално, но фобията представлява необясним страх. А ако човек не ходи на профилактични прегледи, това може да доведе до различни заболявания, например възпаление на венците.

При страдащите  от дентална фобия, страхът е толкова голям, че те понякога забравят за рисковете от ранната загуба на зъбите, образуване на кариеси или заболявания на венците. Освен това страхът оказва влияние и върху емоционалното им състояние. Развалените или обезцветени зъби понижават самочувствието на човек и той гледа да отваря устата си по-рядко и да не се усмихва. Той мисли повече за състоянието за зъбите си и се чувства неудобно, а това малко по малко започва да оказва негативен ефект върху социалния му живот.

Оралното здраве оказва влияние върху цялостното здравословно състояние, което означава, че денталната фобия води до други здравословни проблеми. Лошата устна хигиена е причина за редица болести, например белодробни инфекции и сърдечни заболявания.

Има случаи, в които хората, страдащи от дентална фобия, никога не са ходили на зъболекар. Но те трябва да преодолеят този проблем, защото, ако не помислят за нейното лечение, положението ще се влошава все повече, а емоционалният стрес по време на преглед при зъболекаря ще ги кара да се чувстват още по-некомфортно.

Причини за дентална фобия

Причините за дентална фобия са различни. Те най-често включват:

 • Болка – за повечето хора това е основната причина да избягват посещенията при зъболекар. Навярно при предишните посещения са изпитали болка и споменът за това се е запечатил в съзнанието им. В такива случаи е добре да изберат друга дентална клиника.
 • Чувство на безпомощност и усещане за загуба на контрол – това е като летенето със самолет – ситуация, над която човек усеща, че губи контрол. Когато седне на зъболекарския стол, той трябва да стои неподвижно и това, че не вижда какво става, не му позволява да предотврати евентуална болка.
 • Чувство на неудобство – някои хора се срамуват да покажат зъбите си, дори на зъболекар. Освен това прегледа при зъболекаря предполага физическа близост и фактът, че лицето на стоматолога е толкова близо до тяхното ги кара да се чувстват неудобно.

Симптоми:

 • Няма ясна граница между нормалното притеснение и фобията. Почти всеки се притеснява, когато е на зъболекар. Но съществуват някои ясни индикатори, че човек страда от дентална фобия. Ето ги и тях:
 • Преди часа при зъболекаря не можете да спите;
 • Докато сте в чакалнята се чувствате напрегнати;
 • Самата идея, че трябва да отидете на зъболекар Ви кара да се чувствате така, сякаш всеки момент ще се разплачете и освен това Ви призлява;
 • Когато зъболекарят сложи някой от стоматологичните инструменти в уста Ви, дишате трудно.

Ако тези симптоми се проявяват и при Вас, трябва да поговорите със стоматолога за страховете си и за това как се чувствате. Тогава той може да смени техниката на лечение и по този начин да Ви помогне да се успокоите и да преодолеете страха си.

http://reviewfordentists.com/article-157/dental-phobia-auses-and-treatment

 

Нови Продукти

 • Полирна паста - Flairesse DMG-10 броя

  Полирна паста - Flairesse DMG-10 броя

  -17%
  Цена:5.00лв.
  Каталожна цена:6.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:5.00лв.
  Каталожна цена:6.00лв.
  Отстъпка:1.00лв. (16.67%)
 • Zetaplus L SET+Desident Cavicide

  Zetaplus L SET+Desident Cavicide

  -8%
  Цена:72.00лв.
  Каталожна цена:78.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:72.00лв.
  Каталожна цена:78.00лв.
  Отстъпка:6.00лв. (7.69%)
 • Ketac Glaze

  Ketac Glaze

  -17%
  Цена:47.00лв.
  Каталожна цена:56.65лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:47.00лв.
  Каталожна цена:56.65лв.
  Отстъпка:9.65лв. (17.03%)

Новини