Количка

0 артикула

Трябва ли да почистваме езика си?

Дата: 2014-06-09

Добрата орална хигиена не се свежда единствено до редовното миене на зъбите. Въпреки че полагат грижи за зъбите и венците, използвайки четка и паста, мнозина не обръщат внимание на някои от местата, където се натрупват бактерии. Кариесите и много други заболявания са причинени от облаганията по езика. Тъй като езикът е неравен, по повърхността и папилите му се наблюдава непрекъснато натрупване и растеж на микроорганизми. В резултат на това могат да се появят кариеси, стоматит и глосит (възпаление на езика, придружено с образуване на болезнени гнойни рани).

Трябва да се има предвид, че дори човек да не се сблъска с подобни сериозни състояния,  непочистеният език е най-честата причина за неприятен дъх. Дори старателно да миете зъбите си, ако не обръщате внимание на езика, ще бъде почти невъзможно да се справите с лошия дъх. Това е така, защото протеините се разлагат върху езика и съдържащите сяра газове, които се отделят, стават причина за неприятната миризма.

Още от древни времена хората знаели, че трябва да почистват езика си. В миналото те използвали шишарки от кипарис. Това бил един от първите и то доста ефективни начини за почистване на езика: повърхността на шишарките не е много твърда, което ги прави „отличници“ в борбата с вредните бактерии. Освен това смолата на иглолистни дървета има положителен ефект върху устната хигиена. В древен Китай хората използвали сребърни шпатули за почистване на езика. Благородниците вярвали, че почистването на езика е не само важна част от устната хигиена, но освен това помага по-добре да се усети вкусът на ястията. Ето защо сребърните шпатули се използвали преди всяко хранене.

Днес съществуват няколко метода за почистване на езика. Ето по-разпространените:

1. Специална лъжица за почистване на език. Тя има еластичен пластмасов накрайник и по форма прилича на лъжица. След като си измиете зъбите с четка и паста за зъби, трябва няколко пъти да прокарате лъжицата по езика и по този начин да премахнете плаката. Индийските йоги използват дървена лъжица, а някои хора предпочитат сребърна чаена лъжичка, като в този случай тя трябва да се ползва само от един човек и единствено за почистване на езика.

2. Шпатула за почистване на език. Тя е направено от много по-меки и деликатни зъбчета в сравнение с четката за зъби. Шпатулите за език са плоски, така че при почистване на езика не се предизвиква рефлексът за повръщане.

3. Четка за зъби с повърхност за почистване на езика от обратната страна. Подобна четка съчетава две функции, защото служи както като обикновена четка за зъби, така и като шпатула за почистване на езика. След като измиете зъбите по обичайния начин, трябва само да обърнете четката и да почистите езика. Тези четки са много удобни, особено когато човек бърза и не може да отдели много време за устната си хигиена.

Почистването на езика става, като с леки натискания започнете да движите специалната четка от основата към върха на езика. Можете да използвате и съвсем малко количество паста за зъби. След това почиствате по същия начин лявата и дясната страна на езика. Накрая внимателно почиствате вътрешната страна на бузите и оплаквате устата с вода. С това  почистването на устната кухина завършва.

Цялата процедура отнема от една до няколко минути, а това означава, че само за няколко минути ще успеете да се справите с лошия дъх и да предотвратите редица заболявания. Както знаете, превенцията е по-добрият вариант и е по-евтина от лечението. Ето защо е препоръчително е да си създадете навик и да почиствате езика всеки път, когато миете зъбите си.


 

Новини