Количка

0 артикула

Нов гел подпомагащ костния растеж около имплантите при ортопедични и дентални хирургични процедури


 

Дата: 2014-06-20

Изследователска група от Университета в Упсала разработила ново приложение на използваните в хирургията импланти. То ще подобри начина, по който имплантите се интегрират в костта и ще предотврати отхвърлянето им от организма. Експерименти с разсейване на неутрони, които били проведени в института „Лауе-Ланжевен“ в Гренобъл, показали как протеин, който спомага за костния растеж, може да се добави към повърхността и да се освобождава по контролиран начин.

Успехът на тези хирургични компоненти зависи от това как се интегрират в съседната костна тъкан. Гелове, съдържащи модифициран хиалуронан (голяма биологична молекула) могат да се използват като покритие на имплантите. Нов доклад, публикуван в „Advanced Engineering Materials“, показва, че титановите повърхности с покритие от гела могат да задържат протеинови молекули, които спомагат за костния растеж. Молекулите могат да се освобождават постепенно, след като повърхността влезе в контакт с разтвор от калциеви йони. Този процес стимулира костния растеж върху импланта.

Слоевете на гела, които са дебели само няколко нанометра били изследвани в института „Лауе-Ланжевен“ чрез отразяване на неутрони – техника, която дава подробна картина за това какво се случва на повърхностите. В новия доклад изследователският екип показва как към гела е добавен костен морфогенетичен протеин 2 (ВМР-2), за който се знае, че спомага за костния растеж. Освен това екипът доказва, че протеиновият слой не се разтваря във вода, но може постепенно да се освобождава, като се добавят съдържащи калций разтвори – процес, наблюдаван в реално време чрез отразяване на неутроните, което позволило да се проследи количеството протеин на повърхността.

Изследователската група е започнала опити с подобни материали, които се тестват на поставени импланти на зайци. Текущите проучвания се правят съвместно с Шведския университет по аграрни науки в Упсала и представляват стъпка към това резултатите да намерят клинични приложения.

Изказвания по повод доклада:

„Интердисциплинарните изследвания и съвместната работа позволяват напреднали аналитични инструменти да се прилагат спрямо значими, но трудно преодолими предизвикателства, пред които медицината и науката са изправени. Този интересен доклад е резултат от общите цели на химици и физици, а също и на Центъра за разсейване на неутрони към Университета в Упсала и на лабораториите в Гренобъл“ – професор Adrian Rennie, Катедра по физика и астрономия, Университет в Упсала.

„Предвиждаме, че в бъдеще материалите ще намерят приложение в медицината и ще помогнат да се подобри процесът по зарастване на костите. Неутроните са отличен инструмент, който помага да се разбере взаимодействието на металните повърхности, полизахаридните биополимери и протеините.Това е възможно благодарение на техниката, показваща само протеиновите компоненти при допирната точка“ – доцент Dmitri Ossipov, Катедра по химия, Университет в Упсала.

 

„Техниките за разсейване на неутрони играят все по-важна роля за оптималното използване на биоматериалите и за изследването на свързани със здравето системи. Още веднъж става ясно колко е важно обикновените лабораторни изследвания да се комбинират с по-обширни изследвания, за да се види пълната картина на един процес. Този доклад е резултат на отпусната от института „Лауе-Ланжевен“ стипендия, което ни кара да се гордеем с докторантската програма“ – доктор Giovanna Fragneto, институт „Лауе-Ланжевен“.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/274824.php


 

Нови Продукти

 • Полирна паста - Flairesse DMG-10 броя

  Полирна паста - Flairesse DMG-10 броя

  -17%
  Цена:5.00лв.
  Каталожна цена:6.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:5.00лв.
  Каталожна цена:6.00лв.
  Отстъпка:1.00лв. (16.67%)
 • Zetaplus L SET+Desident Cavicide

  Zetaplus L SET+Desident Cavicide

  -8%
  Цена:72.00лв.
  Каталожна цена:78.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:72.00лв.
  Каталожна цена:78.00лв.
  Отстъпка:6.00лв. (7.69%)
 • Ketac Glaze

  Ketac Glaze

  -17%
  Цена:47.00лв.
  Каталожна цена:56.65лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:47.00лв.
  Каталожна цена:56.65лв.
  Отстъпка:9.65лв. (17.03%)

Новини