Количка

0 артикула

Отвъд зъбите: Какво има във Вашата уста

Дата: 2014-07-09

Доброто орално здраве се простира отвъд миенето на зъбите и употребата на конец. Научете повече за Вашата уста и за ролята на различните елементи в неа по отношение на речта и храносмилането.

Освен зъби имате и венци, устна лигавица, горна и долна челюст, език, слюнчени жлези, мъжец и френула.

Всички те играят важна роля  в поддържането на доброто дентално здраве и биват прецизно преглеждани от всеки стоматолог.

Устната лигавица

Когато отворим устата си и я погледнем в огледалото, всичко което виждаме, с изключение на зъбите е покрито с предпазна обвивка, наречена устна лигавица. Тя представлява слизеста мембрана подобна на тази в ноздрите и вътрешната част на ушите.

Устната лигавица играе съществена роля в поддържането както на оралното, така и на  здравето на целия организъм като го защитава от микроби и други дразнители, които могат да попаднат в устата.

Венците

Венците са розовата тъкан, която обгражда и поддържа зъбите. Те също са покрити с устна лигавица и играят важна роля за доброто орално здраве. Здравите венци са твърди, покриват целия корен на зъба и не кървят докато четкаме зъбите си. Заболяванията на венците могат да доведат до загуба на зъб, така че редовното им почистване с конец е също толкова важно, колкото и почистването на зъбите.

Горна и долна челюст

Челюстите придават форма на лицето и правят възможен процеса на дъвченето и говоренето. Човешките челюсти са направени от няколко кости. Горната челюст се състои от две кости, които се сливат една с друга, както и с останалата част на черепа, докато долната челюст е отделена от черепа, позволявайки на устата да се отваря и затваря, когато говорите и дъвчете. 

Език

Езикът е силен мускул, покрит със специална лигавица, включваща вкусови рецептори. Езикът е важен не само за оралното, но и за цялостното здраве на организма, тъй като е важна част от храносмилателната система – той отговаря за придвижването на храната към зъбите, а когато тя е сдъвкана и готова за гълтане, той я премества към задната част на гърлото, откъдето да премине към хранопровода. При бебетата, езикът и челюстта работят в синхрон, за да може то да суче. Освен това езикът играе съществена роля в процеса на говоренето, като оформя звуците излизащи от устата.

Слюнчени жлези

Имаме 3 вида слюнчени жлези, разположени в устата и врата: паротидни, подчелюстни и сублингвални жлези. Тези жлези произвеждат слюнка, съдържаща специални ензими, които спомагат за разграждането на храната и правят по-лесно нейното поглъщане. Слюнката е изключително важна за доброто орално здраве, защото тя предпазва зъби и венци ни, като отмива остатъците от храна и бактериите, и противодейства на киселинните храни, които могат да разрушат защитния емайл на зъбите.

Мъжец

Мъжецът е малка висулка от тъкан, разположена в дъното на гърлото. Мъжецът се състои от мускулни влакна и съединителна тъкан. Както и другите тъканни елементи в устата е покрит с устна лигавица. Мъжецът отдавна е обект на любопитството на учените, тъй като неговата функция все още не е изцяло разгадана. Знае се, че той играе роля по отношение на говора и овлажняването на устата и гърлото.

Френулата

Френулата е част от устната лигавица, която свързва езика с долната част на устата. Тя помага на езика да се движи и да изпълнява своите функции. Ако новороденото има прекалено къса или не достатъчно еластична френула, то може да има проблеми със сученето. Късата френула може също така да се отрази на говора.

 

Следващият път когато си четкате зъбите, отделете минута и огледайте добре отделните елементи в устата си. Вече знаете каква е тяхната функция и как изглеждат, което може доста да Ви помогне в поддържането на оптимално орално здраве.

 

 

 

 

 

 

 

Нови Продукти

Новини