Количка

0 артикула

Може ли червеното вино да ни предпази от появата на кариеси 

Дата: 2014-07-15

Здравословният ефект на червеното вино върху сърцето е добре описан. Според последните проучвания още една част от тялото ни може да се възползва от умерената консумация на червено вино – нашите зъби.

Изследователят, който стои зад това проучване, обяснява, че устната кухина е уникално сложен„ хабитат “, в който съжителстват едновременно стотици видове микроби.

По зъбите се задържат различни видове микроорганизми и то за дълъг период от време, което води до образуването на биофилм и зъбна плака.

Образуването на плака е естествен процес и започва още на втория час след измиването на зъбите, като броят на бактериите расте с всяка секунда. При добра орална хигиена натрупаната плака се отстранява лесно с четка и паста за зъби. Ако не бъде редовно и старателно отстранявана, тя се натрупва и минерализира (втвърдява) под действието на минералите в слюнката и бързо се превръща в зъбен камък. Плакообразуващите бактерии  - стрептококи или лактобацили  започват да изпускат отпадни продукти и да дразнят венеца. Така се стига до пародонтално заболяване гингивит (зачервяване, подуване и леко кървене на венците), което ако не бъде лекувано, води до пародонтит (пародонтоза). Гингивитът е обратим процес, докато пародонтитът – не е.

Между 60 и 90% от населението на света е засегнато от подобни орални заболявания.

Антимикробните агенти контролират нивото на плаката и намаляват оралния биофилм, но страничните ефекти включват понижаване на чувствителността на вкусовите рецептори, оцветяване на венците, както и възможността бактериите да развият резистентност към лекарства.

Ето защо учените се опитват да открият естествен продукт, който да може да контролира биофилма и да е подходящ за постоянна употреба.

Нови стратегии за нови видове антимикробно лечение

Учените забелязват, че полифенолите на чая, червените боровинки, полифенолният екстракт от виното и гроздето възпрепятстват развитието на стрептококи.

Чрез модел на биофилм, включващ 5 вида бактерии, причиняващи орални болести е изследвана способността на червеното вино да възпрепятства неговото развитие.

Проби от биофилма били поставени в обикновено червено вино, безалкохолно червено вино, червено вино с екстракт от гроздови семена, вода и етанолов разтвор 12% за няколко минути.

Изследването показало, че червеното вино, както това с алкохол, така и това без алкохол, и с екстракта от гроздови семена са най-ефективни в борбата с бактериите.

„Нашето проучване показа, че червеното вино, в умерена концентрация, възпрепятства развитието на някои патогенни видове в оралния биофилм“ -  заключава ученият.

Тези открития обогатяват вече съществуващите данни за полезния ефект от червеното вино - един от най-важните продукти на селскостопанската и хранителната промишленост за човешкото здраве. Екстрактът от гроздови семена дава още по-обещаващи резултати. Неговата висока антимикробна активност, разкрива нови хоризонти в стремежа към създаване на естествени продукти, предотвратяващи появата на кариеси.

Скорошно изследване постави под въпрос полезното действие на антиоксидантите в червеното вино. Изследването не открило доказателства, че антиоксидантът ресвератрол, който се съдържа и в гроздето, някои плодове, фъстъците и шоколада, предпазва от сърдечно-съдови заболявания или рак, и употребата му води до дълголетие.

Въпреки това, изследването потвърдило връзката между консумирането на червено вино, черен шоколад и дребните плодове на храстовидните растения и доброто сърдечно здраве.

„Явно полезното въздействие се дължи на други полифеноли или вещества, които се съдържат в тези храни“ - казват изследователите, и допълват: „Това, което със сигурност знаем е, че полезното им въздействие не се дължи на ресвератрола“.

 

 

Нови Продукти

 • Полирна паста - Flairesse DMG-10 броя

  Полирна паста - Flairesse DMG-10 броя

  -17%
  Цена:5.00лв.
  Каталожна цена:6.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:5.00лв.
  Каталожна цена:6.00лв.
  Отстъпка:1.00лв. (16.67%)
 • Zetaplus L SET+Desident Cavicide

  Zetaplus L SET+Desident Cavicide

  -8%
  Цена:72.00лв.
  Каталожна цена:78.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:72.00лв.
  Каталожна цена:78.00лв.
  Отстъпка:6.00лв. (7.69%)
 • Ketac Glaze

  Ketac Glaze

  -17%
  Цена:47.00лв.
  Каталожна цена:56.65лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:47.00лв.
  Каталожна цена:56.65лв.
  Отстъпка:9.65лв. (17.03%)

Новини