Количка

0 артикула

Стволови клетки на възрастни могат да се използват при загуба на зъби


 

Дата: 2014-08-29

Учени разработват нови техники, чрез които да продуцират нови зъби от стволови клетки на пациентите. Биоинженерните зъби от стволови клетки могат да изместят изкуствените зъбни импланти.

В световен мащаб за стоматологични интервенции се харчат повече пари, отколкото за много други медицински лечения. На всеки човек от развитите страни в даден момент се налага да се подложи на стоматологично лечение, а то не излиза никак евтино. Това важи особено за имплантите, които заменят счупените или развалени зъби. Те се завинтват директно в челюстта и с тях не може да се постигне нормалната връзка между зъбите и костта.

Учени разработват иновативна процедура, при която ще се използват клетки от възрастни пациенти като прекурсори на нормално функциониращи зъби на мястото на старите. Според Пол Шарп, професор по краниофациална биология към денталния институт на Кралски колеж в Лондон, до 5 години лечението може да дава резултати при мишки.


Зъбите могат да бъдат синтезирани от ембрионални клетки, но по думите на професор Шарп, ако се използването само клетки от възрастни и стимулиращи растежа химични фактори, чиято употреба за лечение вече е регулирана, ще има по-големи шансове лечението да се наложи на пазара.

„В лабораторни условия е много лесно да се постигне синтез на зъби от ембрионални клетки, но този метод никога няма да се радва на клинична употреба, ако цената за имплант е непосилно висока“, споделя професор Шарп. Около ембрионалните клетки се водят много етични спорове и тези клетки не могат да бъдат събрани в количествата, необходими за широкомащабно лечение на пациенти. Клетките от възрастни са по-достъпният вариант, а ако се използват клетки от самия пациент, това ще премахне необходимостта цял живот да се приемат имуносупресивни лекарства, за да се предотврати отхвърляне на имплантите от организма.

„Нашата крайна цел са пациентите, но за да замени настоящите импланити, терапията със стволови клетки трябва да е на конкурентна цена. Пациентите няма да платят за лечение, което излиза десет пъти по-скъпо от имплантите. Реалистично погледнато, те навярно ще са склонни да платят за два или три пъти по-скъпо лечение, защото биоинженерните зъби траят вечно. За да се стигне до този етап обаче, трябва да се използват само регламентирани фактори за растеж и клетки от възрастни, а точно това представлява сериозно предизвикателство“, споделя професор Шарп.

В синтеза на нови зъби участват два вида клетки – епителни клетки и мезенхимни стволови клетки. Единият от двата типа клетки трябва да изпрати сигнали на другия тип стволови клетки, посредтсвом тази „каскада“ от клетъчна сигнализация стартира синтезирането на тъканите, участващи в изграждането на бъдещия зъб.

Екипът на професор Шарп вече е показал как епителните клетки, събрани от венечната тъкан на възрастни пациенти по време на рутинни дентално-хирургични интервенции, могат да реагират на сигналите на ембрионални мезенхимни клетки, така че да стартират синтеза на зъби. Екипът търси източник на мезенхимни клетки от възрастни, които ще предизвикат същите реакции.

Един от възможните източници е костният мозък при възрастните или самите зъби, но тези клетки губят способността да произвеждат други типове тъкани 24 часа след като са култивирани. Заедно с доктор Абигейл Тъкър, професор Шарп се опитва да намери начин, чрез който клетките да активират свойствата си да образуват разнообразни тъкани и да се „отключи“ способността им да спомогнат за израстването на нови зъби.

Д-р Тъкър изучава възобновяването на зъби в “Царство животни“. При акулите и змиите непрекъснато растат нови зъби на мястото на тези, които са се счупили или са опадали. Новите зъби растат в денталната ламина – богата на стволови клетки тъкан, която при хората съществува до пробиването на постоянните зъби.

Д-р Тъкър изучава сигналите от клетките в богатата на стволови клетки дентална ламина, за да види по какъв начин те водят до образуването на нови зъби при тези животни. Усилията на д-р Тъкър в тази насока могат да помогнат на професор Шарп да имитира сигналите, а навярно и да активира способността на клетките на възрастните да образуват нови зъби.

В лабораторни условия учените са показали, че е възможно да се използват епителни клетки на възрастни, заедно с отговорните за растежа на зъбите мезенхимни клетки от ембриони. Те са показали още, че ембрионалните епителни клетки, заедно с мезенхимните клетки на възрастни, могат да доведат до растеж на нови зъби. Сега учените трябва да комбинират епителни клетки на възрастни с мезенхимните клетки на възрастни. Това е едно от последните парчета от пъзела.

 

Нови Продукти

Новини