Количка

0 артикула

За добра устна хигиена

Дата: 2014-09-19

Добрата орана хигиена-редовното почистване на зъбите и на интерденталните пространства ни помага да поддържаме зъбите и венците в добро състояние, както и да се предпазим от кариеси и заболявания на венците. За поддържане на добра устна хигиена помагат още водата за уста, почистването на езика, спазването на здравословна диета с ограничена употреба на съдържащи захар храни и напитки. При пушачите отказването на цигарите също оказва положителен ефект върху устната хигиена. Не на последно място, редовните прегледи при зъболекар играят важна роля.

Защо е важна добрата устна хигиена?

Добрата устна хигиена помага за предотвратяване на проблеми със зъбите – най-вече плака и зъбен камък, които са основните причинители на заболявания на венците и кариеси. Освен това добрата устна хигиена може да помогне да се предотврати или забави ерозията.

Денталната плака представлява меки белезникави отлагания по повърхността на зъбите. Тя се образува, когато бактериите влязат в контакт с храната и слюнката.

Зъбният камък представлява втвърдена калцирана плака и е прилепнал плътно към повърхността на зъба. Той се премахва с помощтта на специални инструменти от стоматолог.

Ето някои често срещани проблеми със зъбите, причинени от лоша устна хигиена.

Кариес

Кариeсът представлява нарушаване на целостта на зъбния емайл, а основната причина за образуването му е натрупването на плака. Когато плакообразуващите бактерии влязат в контакт със захарите и нишестето в храната, се произвеждат киселини. Те са в близък контакт  със зъба и разрушават зъбния емайл. Ако имаме кариес, стоматологът ще ни подложи на адекватно лечение.

Заболявания на венците (пародонтоза)

Пародонтозата е инфекция или възпаление на тъканта около зъбите. В повечето случаи заболяването е причинено от плака. Тя съдържа различни видове бактерии и натрупването на някои от тях води до заболявания на венците.

В зависимост от сериозността на пародонтозата, тя се дели на гингивит и пародонтит:

  • Гингивитът представлява възпаление на венците. Съществуват различни видове гингивит, като в повечето случаи причина за него е плаката.
  • Пародонтит се появява, ако гингивитът се влоши и обхване и тъканта, която свързва венците и зъбите.
  • Заболяванията на венците са най-честата причина за загуба на зъби при възрастните. Те са и основната причина за лош дъх (халитоза). Често заболяванията на венците са лечими.

Зъбна ерозия

Зъбната ерозия е често срещан проблем. Това е постепенна ерозия на зъбния емайл, причинена от действието на киселините върху зъбите. Тя се различава от щетите, причинени от бактерии и водещи до образуване на кариес. Зъбната ерозия засяга цялата повърхност на зъба. С времето зъбната ерозия може да причини изтъняване на емайла и накрая да доведе до разкриване на дентин, намиращ се непосредствено под емайла. Дентинът е чувствителен, ето защо при зъбна ерозия зъбите могат да станат по-чувствителни към горещи, студени или сладки храни и напитки.

 

Новини