Количка

0 артикула

Рутинни грижи за устната кухина

Дата: 2014-10-07

Рутинните грижи за устната кухина са отличен начин за поддържане на добра устна хигиена. Ето какво следва да включват те.

Миене на зъбите

Важно е да мием зъбите си два пъти на ден, използвайки четка с меки косъмчета и съдържаща флуорид паста. Главата на четката за зъби трябва да бъде достатъчно малка, за да може да достига и дo най-труднодoстъпните места. Мийте зъбите в продължение на поне 2 минути, като обръщате внимание на външната и вътрешната страна на зъбите, както и на захапващата им горна част. Обръщайте специално внимание на местата около венеца и сменяйте четката на всеки 3-4 месеца. Смята се, че електрическите четки за зъби премахват плаката и остатъците от храна по-добре от обикновените четки.

В идеалния случай човек трябва да мие зъбите си непосредствено преди или най-късно час след хранене. Това е необходимо, за да се предотврати ерозия на зъбите. Много храни и напитки, например плодовите сокове и газираните напитки, съдържат киселини. След като зъбите са били изложени на киселини, емайлът става по-чувствителен, но действието на калция и други минерални соли, които се съдържат в слюнката, могат да противодействат на този чувствителност. Ето защо е необходимо да изчакаме поне час, след като е консумираме храни или напитки, и чак след това да измием зъбите си.

Почистване на междузъбното пространство

Необходимо е да почистваме междузъбните пространства веднъж, а в идеалния случай два пъти дневно. Почистването на интерденталните пространства е важно за премахване на зъбната плака, като обикновено се използва конец за зъби. Според проучвания обаче малките интердентални четки са по-ефективни.Тези, които за първи път почистват междузъбните пространства, се учудват колко много остатъци от храна остават след миене на зъбите.

Обикновените конци наподобяват памучни конци, но някои хора предпочитат ленти за почистване на зъби, защото те по-лесно се плъзгат между зъбите. Други, както вече споменахме, използват малки интердентални четки. Когато започнем  да почистваме междузъбните пространства, първите няколко дни венците може да кървят, но ако това продължи, е необходима консултация със стоматолог, защото кървенето може да е причинено от заболяване на венцит

Други начини за поддържане на добра устна хигиена

Ето още няколко идеи за поддържане на добра устна хигиена.

Много хора ежедневно използват антисептична вода за уста. Редовното изплакване на устата с вода за уста помага в почистването на зъбите, особено при хора, които нямат възможност да си измият зъбите с четка и паста.
Много хора, след почистване на зъбите, почистват и езика си. Може да се използва специална четка за зъби, пригодена за почистване и на език, или шпатула за почистане на езика.
Добре е пушачите да се опитат да откажат цигарите, защото пушенето е един от основните рискови фактори за проблеми с венците.
Някои дъвчат дъвка без захар след всяко хранене. Дъвченето стимулира слюноотделянето, като слюнката помага за почистване на устната кухина от частици храна и киселини, останали след хранене.


 

 

 

 

Новини