Количка

0 артикула

Здрава уста, здраво тяло 

Дата: 2015-07-16

Грижите, които полагате за Вашите зъби и венци дават отражение върху цялостното Ви здравословно състояние.

Пренебрегването на оралното здраве може да доведе до нещо повече от лош дъх и развалени зъби - да отключи сериозни заболявания като рак например.

Според проучванията съществуват много причинно-следствени връзки между възпалението на венците и проблемите със сърцето, бактериалната пневмония и дори репродуктивните проблеми. Влиянието на хранителния ни режим и начина на живот върху оралното здраве е голямо.

Множество полезни навици и промяната в начина на живот биха се отразили благоприятно върху оралното Ви здраве:

1.Намалете консумацията на захар

Прекомерната консумация на сладкиши води до появата на кариеси и проблеми с венците. Тези храни са кисели и понижават pH, което от своя страна благоприятства за развитието на кариесобразуващите бактерии.

2.Преостановете тютюнопушенето.

Според стоматолозите сред причинителите на появата на лош дъх, образуването на кариес, плакообразуването , пародонтозата и рака са тютюневите изделия- цигари, пурети, пури.

Тютюнопушенето е един от най-честите причинители на рак на ларинкса.

3.Намалете употребата на алкохол

Алкохолът вреди индиректно на зъбите ни като причинява дехидратация на устата, което е предпоставка за развитието на бактерии. Стоматолозите съветват хората, които често употребяват алкохол да полагат повече грижи за зъбите си.

4. Поддържайте здравословно тегло

За хората, носещи зъбни протези промяната в теглото не е за подценяване.

Повишаването или редукцията в теглото се отразява не само на външния им вид (начина, по който изглеждат и им стоят дрехите),  но и върху напасването на протезите.

5. Употребата на някои лекарствата

Някои лекарства например антибиотиците, като тетрациклина например,  мога да предизвикат оцветяване по вътрешната повърхност на зъбите.

Съществуват 200-400 вида лекарства, чийто страничен ефект е намаляване на слюнката.

Пониженото слюноотделяне, а от тук и дехидратираната устна кухина са предпоставка за възпаление на венците, образуване на кариеси и лош дъх.

Здрава уста, здраво тяло !

Добро орално здраве кореспондира с редовни профилактични посещения на Вашият стоматолог.

Също така можете и сами да поддържате добра устна хигиена като миете зъбите си след всяко хранене внимателно и използвате конец за зъби. Това намалява риска от натрупване на зъбна плака и образуване на зъбен камък.

Но запомнете, че зъболекарят не може да спаси зъбите Ви ако Вие ги пренебрегвате и не полагате грижи за тях.

http://www.everydayhealth.com/dental-health/101/healthy-mouth-healthy-body.aspx

 

Новини