Количка

0 артикула

Колко често трябва да сменяме четката си за зъби?

Дата: 2015-09-11

Знаете ли какво количество бактерии „обитават“ четката Ви за зъби ?

Според проучванията една четка за зъби би могла да бъде „заселена“ от над 10 милиона микроби. Но преди да се откажете да миете зъбите си, знайте едно - тези бактерии на са голяма заплаха за Вас и Вашите искрящи бели зъби. Според специалистите микроорганизмите обитаващи четките за зъби не са предпоставка за развитие на заболявания, тъй като пастите за зъби имат съставка подтискаща развитието на бактерии. Също така микробите се развиват само във влажна среда, така че след като измиете зъбите си просто оставете четката си да изсъхне.

Необходимо да миете зъби си поне два пъти дневно, след което да измиете четката и да я оставите на сухо място.

Важно е не само да съхранявате четката си за зъби подходящо място, но и в правилна позиция -нека да е изправена. Няма нужда да я държите на разстояние от съседната, защото микробите са навсякъде, но те не „скачат“ от една четка на друга.

За да елиминирате бактериите можете да потапяте четката си в алкохолен разтвор. Водата за уста също е антисептична, така че би Ви била от помощ. Друга начин за стерилизация е потапянето в кипяща вода за 10 секунди. В интерес на истина специализираните уреди за дезинфекция на четки за зъби, нямат кой знае колко по-различно действие. Но в никакъв случай не бива да поставяте четката си за зъби в миялна машина или микровълнова печка. Това би я унищожило напълно!

Време е за нова четка?

Американската дентална асоциация препоръчва да подменяте четката си за зъби (главите ако е електрическа) на всеки три месеца, не само заради риска от развитие на бактерии, но и заради износването на косъмчетата. Всичко зависи от начина по-който миете зъбите си, не само от вида четка, която ползвате. Ако натискате много докато си миете зъбите, косъмчетата се износват по-бързо. Трябва да запомните, че е нужно да се следи не календара и да се отброяват точно 3 месеца, а по-скоро да се наблюдава формата на косъмчетата на четката. Необходимо е да я подмените ако косъмчетата са се разтворили и стърчат в различни посоки. Също така обръщайте внимание на четките на деца, защото е необходимо да се подменят по-често.

Трябва ли да подменяме четката си за зъби, след като сме боледували?

Отговорът е отрицателен. Само бъдете убедени, че е суха преди следващата употреба, така че бактериите да нямат шанс за развитие.

Някои четки сами Ви напомнят кога трябва да ги подмените - косъмчетата им променят цвета си.

Можете да си създадете навика да сменяте четката си за зъби след всеки профилактичен преглед при зъболекар. Можете да го правите и между два прегледа (така ще я подменяте на всеки 3 месеца). Възможно е да я сменяте на всеки първи ден от настъпващия сезон.

Така ще имате четка за всеки сезон :)

http://www.everydayhealth.com/dental-health/all-articles.aspx

Нови Продукти

Новини