Количка

0 артикула

 Кои храни “маскират” лошия дъх

Дата: 2015-09-29

Бихте ли си позволили да хапнете сандвич със суров лук за обяд? Може би не, защото искате да избегнете лошия дъх.

Хората не могат да скрият какво са яли, защото някои от храните сами подсказват за себе си. Лукът и чесънът са може би най-познатите причинители на халитозата, но съществуват и други.

Последните съдържат остри масла, които много бързо се разпространяват с кръвта до белите дробове и когато издишаме влизат в контакт и с околната среда.

За щастие наред с тези храни съществуват и такива, които освежават дъха и „маскират“  действието им. Проблемът е,че тези храни действат за час - час и половина, след което отново сте поставени в риск от атака на бактерии.

Храни, които замаскират лошия дъх:

- Магданозът - е един от най-известните храни освежаващи дъха. Подобно на него ментата и канелата могат са едни от противниците на лошия дъх. Съществуват и други билки и подправки, които действат по същия начин като например кориандърът, естрагонът, евкалиптът, розмаринът, кардамонът.

- Зеленият чай съдържа антиоксиданти (катехини), които отстранявам бактериите , причинители на неприятната миризма.

- Киселото мляко. Според последните проучвания естествените бактерии в киселото мляко също са унищожители на неприятния дъх. Те премахват вредните бактерии и отпадните им продукти, причиняващи неприятната миризма.

- Ябълките и крушите. Плодовете възстановяват равновесието подхранват естествената ни орална среда.

- Портокалите и пъпешите са изключително богати на витамин C. Той е много  полезен в борбата с бактериите и предпазва от развитие на гингивити и други заболявания на венците, източници на лош дъх.

- Целина, моркови и краставици са ефективни срещу халитозата.

- Бадеми и други ядки. Тяхното действие е подобно на това на плодовете и зеленчуците. Богатите на фибри плодове, зеленчуци и ядки действат като малки четки и държат вредните бактерии на разстояние.

Още начини да замаскираме лошия дъх:

- Пийте повече вода.

- Дъвчете дъвки без захар. Не само, че премахва лошата миризма, но намалява и образуването на плака.

- Смучете ментови бонбони.

Убедете се, че дъвките и ментовите бонбони са без захар, защото захарите са предпоставка за натрупването на зъбна плака.

Поддържайте добра устна хигиена.

Храната е временно решение при проблем с лошия дъх. От най-голямо значение е поддържането на добра устна хигиена. Използвайте конец и мийте зъбите си в продължение на две минути поне два пъти дневно. Ако отново не можете да се справите с неприятния дъх е хубаво да използвате и четка за почистване на език. Посещавайте редовно и стоматолога си.

Ако лошият дъх се превърне в нещо постоянно, хубаво е да се консултирате с лекар, защото може би проблемът не е лука в обяда Ви 

http://www.everydayhealth.com/dental-health/all-articles.aspx

Новини