Количка

0 артикула

Разпознайте и лекувайте гингивита

Дата: 2016-02-23

 

Ако полагате достатъчно грижи за зъбите и венците си, ще се предпазите от неприятните възпаленията и по-сериозни инфекции.

Ако венците Ви са подути и понякога кървят, най-вероятно в  устата Ви протича възпалителен процес, известно като пародонтално възпаление. Има два вида възпаление на венците: гингивит и пародонтит.

Гингивитът представлява леко до умерено възпаление на венците (гингивата). Ако не вземете мерки на време, то може да стане по-сериозно и да премине в пародонтит, чийто последствия са загубата на зъби и разрушаването на челюстната кост. Има доказателства, че нелекуваните възпаления на венците, могат да повишат риска от  инфаркт и инсулт. На практика добрата орална хигиена – редовното миене на зъбите след хранене, използването на конец за зъби, редовните прегледи, би могла да предотврати възпалителните състояния и по-сериозните инфекции.

Причини за възникване на гингивит

Гингивитът обикновено е резултат от лошата хигиена. Плаката, образувана от бактериите, залепва за зъбите и подпомага разрушаването им. Ако не почиствате зъбите си, не отстранявате плаката, тя ще прерасне в зъбен камък. Основните причинители на гингивит са плаката и зъбния камък.

Освен липсата на добра хигиена, друга причина за развитието на гингивит може да е нараняване на венците в резултат на по-агресивно миене на зъбите и почистването с конец, тютюнопушенето, хормоналните промени по време на бременност, неконтролирания диабет.

Други причинители на гингивит са:

- неправилно подредени зъби;

- не добре напасващи брекети, шини, протези , коронки.

- някои медикаменти, като например противозачатъчните хапчета.

Заболяванията  (развитие на тумори, заразяване с ХИВ), при които имунната система отслабва, също могат да доведат до гингивит. Има данни, че една от причните за развитие на гингивит може да бъде и наследствената обремененост.

Симптоми на гингивит:

- Венците Ви кървят често;

- Често се появяват рани в устата Ви;

- Венците Ви са подути;

- Венците Ви са видимо раздразнени;

- Имате постоянен лош дъх;

- Изпитвате болка при дъвчене;

- Зъбите Ви се клатят и са по чувствителни от обичайното;

Диагностициране на гингивита

Стоматологът Ви би могъл да диагностицира наличието на възпаление веднага след като Ви прегледа. По време на прегледа стоматологът ще измери разстоянието между зъбите и венците Ви, използвайки специален инструмент.

Ако имате джобове между венците и зъбите по-големи от допустимите, най-вероятно имате гингивит.

Лечение на гингивита

Ако имате гингивит Вашия стоматолог ще почисти джобовете и зъбите и ще Ви даде медикаменти, за да овладеете възпалението.

Вие трябва да положите необходимите усилия и в къщи и да поддържате добра устна хигиена , за да не позволите на гингивита  да прогресира до пародонтит.

Така че мийте и почиствайте зъбите си поне два пъти на ден, използвайте конец за зъби, избягвайте цигарите, спазвайте добре балансирана диета и посещавайте стоматолога си редовно, за да поддържате оралното си здраве на ниво.

http://www.everydayhealth.com/dental-health/oral-conditions/gingivitis.aspx

Нови Продукти

Новини