Количка

0 артикула

Зъболекарите настояват за Фонд за профилактикa

Дата: 2014-02-14

Настояваме да бъде направен план за лечението на хората у нас, да бъде създаден и фонд за профилактика, заяви председателят на Сдружението на зъболекарите в България д-р Венцислав Стоев. МЗ не отговаря в момента на името си, то е по-скоро министерство на лечението, добави стоматологът. Затова от сдружението призовават да се отделят повече средства за профилактика, което ще направи лечението по-евтино и ефективн

В Конституцията остана положението, че държавата отговаря за профилактиката и средствата трябва да са според нуждите, продължи д-р Стоев. "Държим тези суми да се отделят от Министерството на финансите, за да се започне отнякъде. Трябва да започне пълен скрининг на децата до 18 г.", предлагат от сдружението. Има страни като Дания например, в която е приет Закон за оралното здраве още през 1972 г. и където децата до 18 г. почти нямат изваден зъб, съобщи председателят на сдружението. Касата сега финансира ваденето, и то на постоянни зъби, което е особено плашещо при децата, алармира лекарят.

На първо време трябва да се предвидят средства за почистване на зъбите на децата поне 2-3 пъти в годината, предложи д-р Георги Цалов, зам.-председател на сдружението.

Нови Продукти

Новини