Количка

0 артикула

Защо имате лош дъх сутрин?

 

Дата: 2016-03-10

Това звучи ли Ви познато? Навярно да.

Събуждате се сутрин и много бързо покривате устата си с ръка, така че половинката Ви да не усети сутрешния Ви „аромат“. Сутрешен дъх, халитоза, наречете го както искате, но определено това не е начинът, по-който искате да започне деня Ви.

Факт е, че в известна степен всеки има дъх рано сутрин.

Ето я и причината: когато спите устата Ви пресъхва. Точно в този момент, когато устата е суха, бактериите, предизвикващи лош дъх се размножават активно. Когато спите, не се образува достатъчно слюнка, устата Ви пресъхва  и това е причината за появата на лош дъх сутрин.

Ако хъркате или дишате през носа е много по-вероятно да имате лош дъх сутринта в сравнение с хората, които не го правят.

Други причини за поява на лош дъх

Някои лекарства могат да подпомогнат пресушаването на устата през нощта и да влошат халитозата. Това е и причината, хората, приемащи лекарства да имат по-лош дъх от останалите.

При пушачите лошия дъх сутрин също е нещо обичайно. Пушенето не само намалява количеството на слюнката, но също така повишава температурата в устата, създавайки благоприятна почва за развитие на неприятните бактерии.

Алергиите също могат да доведат до появата на лош дъх.

Как да се справим с неприятния дъх сутрин

Хубавата новина е, че лошия дъх може да бъде премахнат.

Използвайте четката си за зъби. Бактериите, причинители на лош дъх се акумулират между зъбите  и върху езика, така че измивайки зъбите си сутрин предотвратявате развитието им. Използвайте четката за зъби поне 2 минути, не 35-40 секунди както се случва обикновено.

След като измиете зъбите си вечер, не се хранете повече, за да не създавате условия за развитие на бактерии.

Когато миете зъбите си, измивайте също и езика.

Използвайте конци за зъби. Хубаво е да използвате и конци за зъби, защото колкото и старателно да почиствате зъбите си с четка, е възможно да остане храна в някои трудни за почистване места.

Използвайте вода за уста. Водата за уста може да Ви отърве от лошия дъх временно. Необходимо е да се жабурите поне 30 секунди, за да има ефект.

http://www.everydayhealth.com/dental-health/why-do-we-have-morning-breath.aspx

Новини