Количка

0 артикула

Как фунционират зъбите

Дата: 2016-05-19

Зъбите ни играят изключително важна роля в способността ни да се храним, да говорим и да поддържаме ослепителна усмивката си.
Повечето от нас ги приемат за даденост до момента, в който възникне някакъв проблем. Зъбите участват в дъвченето, смилането на храната, в говоренето. Почиствайки си зъбите след всяко хранене или поне два пъти дневно правим първата стъпка към поддържането на добра орална хигиена.


Колко добре познавате зъбите си?
Развитието на зъбите
Възрастните хора имат два вида зъби временни (млечни) и постоянни, които израстват на етапи. Въпреки че времето , за което израстват е различно развитието и на двата вида зъби е еднакво.

Ето и някои факти от израстването на зъбите:

Тенденцията е зъбите да израстват паралелно, което означава че левият горен  кътник би трябвало да израсне по същото време като десният горен кътник.
Израстването на зъбите започва много преди да можем да ги видим. Например първото зъбче на всяко бебе се появява около 6-тия му месец, но развитието му започва още през първото тримесечие от бременността на майката.
Първоначално се формира коронката на зъба, за сравнение коренът продължава да се развива дори след като зъбът се е оформил и може да се види.
20-те млечни зъби израстват до 3-гoдишна възраст и се запазват до 6-годишна възраст, когато започват да падат, за да направят място на постоянните зъби.
Постоянните зъби израстват в периода от 6 до 12 годишна възраст. Повечето възрастни имат 32-ва постоянни зъба.
Постоянните зъби са по-големи и им отнема повече време да израснат отколкото на млечните.


Видовете зъби и функциите им. Зъбите имат различна форма и функция. 
 

Резци. Резците са 4-ри зъба във фронталната и централната част на устата. 4 ри от тях са част от горната челюст и 4 -ри от долната. Това са зъбите, с които отхапваме когато се храним. При млечните зъби резците израстват около 6-тия  месец.При постоянни зъби израстват между 6 – 8 годишна възраст.


Кучешки зъби. Кучешките са следващите зъби, които израстват. Те са най-острите зъби  и служат за разкъсване на храната. При млечните зъби се появяват 16 и 20 месец на детето, като първо се развиват горните кучешки зъби и след тях тези на долната челюст. При постоянните зъби редът е обратен - долните кучешки зъби се развиват първи около 9-тата година на детето, а горните между 11-12-та година.


Предкътници. Предкътниците участват в дъвченето и смилането на храната. Всеки човек има по 4-ри предкътника от ляво и 4 кътника от дясната страна (два на горната и два на долната челюст). Първите предкътници се появяват на 10-та година, а вторите година по-късно.


Кътници. При млечните зъби кътниците служат за дъвченето и смилането на храната. Появяват се между 12-15-ти месец. Тези кътници са известни като „преходни“ и се заменят от постоянните предкътници (4-ри отгоре и 4-ри отдолу). Първият кътник се развива около 6-та година, а вторите кътници между 11-13-та годишна възраст.


Трети кътници. Третите кътници са известни като мъдреци. Те се появяват последни и обикновено не се развиват преди 18-20 година. При някои хора не израстват до края на живота им. В повечето случаи създават проблеми като пречат и избутват кътниците, ето защо повечето хора ги отстраняват.


Устата е важна. Не вземайте зъбите си за даденост. За да поддържате добра устна хигиена използвайте четка, паста за зъби и конец, не пушете, спазвайте здравословен хранителен режим и посещавайте стоматолога си често за прегледи и почистване.
Добрата устна хигиена е равна на здрави зъби и красива усмивка.
http://www.everydayhealth.com/dental-health/101/your-mouth-101.aspx

 

Нови Продукти

Новини